
Ilgai galvojau koks turėtų būti šio įrašo pavadinimas. Jau buvau beveik nusprendusi, jog jis vadinsis “Lapinio kopūsto salotos ir saulėgrąžų padažo receptas”. Tada supratau, kad receptas čia neįdomus, noriu pakalbėti ne apie jį. Nesu didžiulė salotų gerbėja, mieliau renkuosi šiltą maistą, keptas daržoves su kruopomis ir panašiai, tačiau kai norisi kažko lengvo ir gaivaus – salotos yra numeris vienas. O kaip pagaminti idealias salotas? Ha, nežinau. Nes visiems idealai skirtingi. Asmeniškai aš, gamindama salotas, turiu keletą pagrindinių taisyklių, kuriomis vadovaudamasi niekada nelieku nusivylusi galutiniu rezultatu. Tikiuosi, nenusivilsi ir Tu.
Gerai, visų pirma reikės pasiruošti pačiam gaminimo procesui. Maistą ruošti visada daug maloniau, kuomet virtuvė švari ir tvarkinga. Svarbu tokią išlaikyti ir gaminimo metu. Kad kas kartą nereikėtų darinėti šiukšlinės durelių ir išmetinėti nereikalingų maisto likučių, visada prieš save pasidedu didelę lėkštę, į kurią keliauja viskas, kas nereikalinga ir nevalgoma. Po gaminimo užteks tiesiog viską iškratyti. Kitas dalykas – didelė pjaustymo lentelė ir geras peilis. Ne kartą esu prakeikusi savo mažytę pjaustymo lentelę, ant kurios supjausčius vieną pomidorą niekas nebetelpa, o ką jau kalbėti, kai viskas krenta per šonus. Didelė pjaustymo lentelė tikrai patogiau! O žinai tą jausmą, kai peilis sunkiai pjauna pomidorą? Aš žinau. Ir mane tai visada erzina. Tokiu atveju naudoju triuką – paimu paprastą molinį dubenėlį, ar puodelį – tinka beveik visi. Apverčiu aukštyn kojom ir į tą vieną ant kurios šiaip stovi puodelis galandu peilį iš vienos ir kitos pusės. Labai paprasta, bet veikia kuo puikiausiai.
Na, regis, pasiruošėm – galim kibti prie taisyklių, kurios padės susidėlioti nuostabaus skonio salotas net ir tiems, kurie nėra dideli salotų gerbėjai.
Salotų pamatas
Nepasakosiu apie žalių lapinių daržovių naudą, tačiau ji tokia didelė, jog labai svarbu, kad bene kiekvienas valgomas patiekalas turėtų bent porciją žalių lapinių daržovių. Salotos – puikus būdas jų “pasikrauti”. Nenori ryškaus salotų skonio? Puikiai tiks špinatai, paprastoji ar Iceberg’o salota, o norintiems ryškesnio skonio rekomenduoju naudoti gražgarstes, lapinį ar paprastą kopūstą. Priklausomai nuo naudojamos salotos tekstūros, reiktų pasirinktą salotų bazę susmulkinti. Jei naudoju mažuosius špinatus – nesmulkinu, jei salotos didesnės ir kietesnės tekstūros, stengiuosi gerai susmulkinti.
Reikia kažko traškaus
Čia keliauja visos mėgstamiausios traškios daržovės, geriausia – nekeptos. Saldžiosios paprikos, kuo spalvingesnės – tuo geriau (eat the rainbow!), agurkas, morka, saldi bulvė, salieras, obuolys, kriaušė, o gal cukinija? Čia ideali vieta eksperimentavimui. Pjaustom kuo smulkiau!
Ir kažko švelnaus!
Beveik niekada neprašausi su dviem dalykais – trintu avokadu ir kepta/virta saldžia bulve (jei jos nedėsi prie traškių daržovių kategorijos). Puikiai tiks ir humusas (lęšių humuso receptą rasi čia) arba kokios švelnios tekstūros nekeptos daržovės kaip pomidoras.
Kai kas netikėto
Džiovinti vaisiai, granato vaisiaus sėklytės (ar jos ne sėklos vadinasi?), mėtos lapeliai… Tokie ir panašūs produktai salotas transformuoja! Nepadaugink, užteks saujelės.
O kur baltymai?
Ši vieta gali pareikalauti kiek daugiau laiko, jei nori salotose naudoti ir kažką šilto. Mano mėgstamiausias ir vienas lengviausių variantų – avinžirniai, sumaišyti su mėgstamais prieskoniais, kepti orkaitėje (toks variantas tinka net vietoj popkornų žiūrint filmą! Receptas), Tofu, apkeptas sojų padaže su šaukšteliu klevų sirupo ir česnako granulėmis… Prie viso to (arba vietoje to) idealiai tinka sėklos ir riešutai – saulėgrąžos, moliūgų, sezamų sėklos, linų sėmenys, anakardžiai, migdolai ir kita. O norintiems turbo sočių ir maistingų salotų labai rekomenduoju pridėti virtos bolivinės balandos (kynvos), grikių, ryžių ar kitų kuopų.
Belieka viską “sukabinti”
Salotų padažas. Ši tema pakankamai plati. Vieniems patinka viską paprasčiausiai apšlakstyti aliejumi, obuolių actu, Tahini sezamų pasta ar bet kokiu iš parduotuvės pirktu padažu. Aš pati kurį laiką jokio padažo nenaudojau. Tada ir nemėgau salotų. Pasirodo, padažas yra bene pagrindinė salotų dalis, kuri gali viską sugadinti arba salotas paversti itin skaniomis. Aš padažą visada gaminu pati. Jei labai tingisi, man visada tiks Tahini, bet jei turiu papildomas 5 minutes, jas išnaudoju gamindama padažą. Čia vėl turiu vieną taisyklę – padažą turėtų sudaryti kažkoks bazinis, rūgštus, saldus produktai ir žolelė/ryškaus skonio daržovė. 4 dalykai, kurie sukuria puikų padažą.
1 variantas (nuotraukoje žemiau): bazė – trintos saulėgrąžos, rūgštu – šaukštas obuolių acto, saldu – šaukštelis klevų sirupo ir česnako skiltelės. Prie viso to dėjau druskos, pipirų, vandens, kad konsistencija būtų skystesnė. Trintuvo pagalba viską sutryniau.
2 variantas: tahini, citrinos sultys, 1-2 datulės, česnako skiltelės. Prieskoniai, jei norisi, šiek tiek vandens. Trinam.
3 variantas: avokadas, citrinos sultys, svogūnas, česnako skiltelės, druska ir pipirai. Vandens pagal norimą konsistenciją. Šis be saldumo, paprastas, bet labai skanus!
Na va, išdaviau visas savo salotų gaminimo paslaptis. Tikiuosi, jog radai kažką naujo ir naudingo bei kažką pritaikysi savuose receptuose.
Kaip visada – visų pastabų, komentarų, klausimų laukiu apačioje. O jei sugalvosi kažką pagaminti įvėpta(s) manęs – naudok #SportoSkonis!
Skanaus

Komentarai